21.2.2017 | Digitalisaatio

Suomalaisen kaupan digitalisaatio areenalla

Digia Digitalist Commerce Forum ei ollut pelkkää pöhinää, vaan aitoja ja avoimia tositarinoita, joissa tunteitakaan ei unohdettu. Kehitysjohtajat kertoivat, miten digitalisaatiotyötä yrityksissä tehtiin ja mikä oli vaikeaa. Carlson, Stockmann, Digia,

Digia Digitalist Commerce Forum ei ollut pelkkää pöhinää, vaan aitoja ja avoimia tositarinoita, joissa tunteitakaan ei unohdettu. Kehitysjohtajat kertoivat, miten digitalisaatiotyötä yrityksissä tehtiin ja mikä oli vaikeaa. Carlson, Stockmann, Digia, SOK, Musti ja Mirri, Aller Media ja Reima jakoivat omia oivalluksiaan. Tässä kuusi poimintaa foorumin esityksistä. Kaikki Digitalist Commerce Forumin puheenvuorot voit katsoa täältä.
Dinosaurus kääntyi ketteräksi: StockmannParas aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten, mutta toiseksi paras aika on nyt, totesi Stockmannin CCO Anna Salmi. Stockmannin olikin jo korkea aika kääriä hihat. Kaupan liiton arvion mukaan verkkokaupan myynti ylittää kivijalkakauppojen myynnin vuoteen 2030 mennessä. Kotimaisilla verkkokaupoilla on vielä jokunen vuosi aikaa, ennen kuin globaalit jätit tulevat toden teolla kilpailemaan suomalaisyritysten asiakkaista.Muutoksen piti ulottua joka tasolle, ja digitalisaation työlista Salmen pöydällä näytti tältä. Työ tuotti tulosta: Stockmannin viime vuoden tulos ylitti odotukset, kun liikevoitto loka-joulukuussa lähes tuplaantui vuoden takaisesta.

Tunteita ja tassuja: Musti ja Mirri

Tunteet ja arvot nousivat vahvasti esiin Mustin ja Mirrin CEO Mika Sutisen kokemuksissa. Musti ja Mirri on onnistunut synnyttämään tyytyväisyyden kierteen, joka saa asiakkaan sitoutumaan ja palaamaan myymälään monta kertaa.

Päätös palkata ammattimyyjien sijaan lemmikkien omistajia loi hyvät edellytykset erinomaiselle asiakaspalvelulle. Henkilökunnan eläinrakkaus ja vahva yhteenkuuluvuuden tunne asiakkaiden kanssa oli tärkeämpää kuin myynnilliset taidot, jotka oli mahdollista kouluttaa. Työntekijöiden viihtyvyydestä kertovat Paras työpaikka -kisan voitto ja henkilökunnan vaihtuvuusprosentti, joka Mustissa ja Mirrissä on kahdeksan, kun se normaalisti vähittäiskaupassa on 25-40.

Henkilökunnan aito halu auttaa ja myymälöihin luontevasti liittyvät oheispalvelut loivat jopa yhteisöllisyyttä. Esimerkiksi kadonneen lemmikin löytämisen helpottamiseksi kehitetty Tassututka-palvelu sai alkunsa Herttoniemen Mustista ja Mirristä. Liikkeen myyjä perusti vakioasiakkaille tekstiviestiringin, jonka kautta alueen koiranomistajat saivat tiedon kadonneesta koirasta ja osasivat olla valppaina karkulaisen varalta.

Kaikki kanavat käyttöön: Digia

Elämyksiä etsivä asiakas vaeltelee verkossa omia polkujaan. Kauppias ei voi päättää, mitä kanavaa asiakas mieluiten käyttää. Tässä Digian johtavan konsultin Tony Virtasen pikatesti, joka kertoo, mitä kaikkikanavaisuus asiakkaan näkökulmasta tarkoittaa.

Verkosta kansainvälinen kotipesä: Reima

Elina Björklundin johtama Reima asetti tavoitteekseen nousta kotimaisesta hiekkalaatikkoklassikosta aktiivisten lasten globaaliksi kärkivarusteeksi.

Monen asian piti muuttua. Verkosta tuli Reiman uusi kotipesä, joten esimerkiksi markkinointia piti muuttaa sen mukaan. Ranskalaisäideille kun ei myydä lastenvaatteita kuralätäkkökuvilla. Hiekkalaatikkoleikkien tilalle tuotiin lasketteluesitteistä tuttu harrastus- ja maisemakuvasto: aurinko, lumi ja vesi. Yhteistyössä Suunnon kanssa syntyivät myös ReimaGO-aktiivisuussensori ja sovellus, joissa Reiman missio saada lapset liikkumaan ja leikkimään ulkona toteutuu sanasta sanaan.

Määrätietoinen digitalisaatiotyö ja kansainvälistyminen tuotti tulosta. Nyt Reimalla on 10 omaa verkkokauppaa ja se myy 80 prosenttia tuotteistaan ulkomaille. Kansainvälistymiskasvu jatkuu edelleen Finnish Babybox -yritysoston myötä.

Markkinointimenestyksiä big datan avulla: Aller Media

Kun asiakkaita on kolme miljoonaa ja käytössä esimerkiksi Seiskan ja Suomi24:n tiedot ja aineistot, on dataakin valtavasti. Yhdistettyjen evästeiden avulla alettiin yhdistellä dataa ja rakentaa profiileja sivustoilla kävijöistä. Niiden avulla onnistuttiin piirtämään entistä tarkempia kuvia kuluttajista sekä suuntaamaan mainontaa tarkemmin, kertoo Sini Kervinen, Aller Median Head of business operations, data & digital solutions.

Autotalo Laakkoselle suunniteltiin kampanja, jossa tarjottiin kahdelle erilaiselle kohderyhmälle kuukausihintaan henkilöauto kahdeksi vuodeksi. Suunniteltiin kaksi tarjousta: Toinen kohdennettiin trendiauton ostajille, joille tärkeää olivat persoonallisuus, trendikkyys ja helppous. Järkiauton ostajille laadittiin tarjous, jossa korostuivat hinta-laatusuhde, takuu, laatu ja pieniruokaisuus. Idealistan blogiyhteistyötä käytettiin hyväksi markkinoinnissa. Heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin kestänyt kampanja keräsi yli 12 tuhatta klikkiä, ja klikkaussuhde oli hieman alle prosentin. Kampanja ylitti odotukset. Data toimii.

Paikallista kauppaa globaaleilla markkinoilla: Carlson

Kuopiosta ponnistava 158-vuotias rautakauppa-tavaratalo hakee omia ratkaisujaan kansainvälisen verkkokaupan haasteiden edessä. Tilaa on vähemmän, mutta tuotteita pitäisi esitellä entistä paremmin. Kivijalkakaupalla on mahdollisuus tarjota asiakkaalle ideoita, fiilistä ja tunnetta, CEO Kyösti Karhunen sanoo.

Verkosta asiakas löytää tarjonnan ja hinnat. Verkosta voi myös ostaa kaiken. Kivijalkakaupan vahvuus on kuitenkin siinä, että kaupankäynti on sosiaalinen tapahtuma. Se on elämyksiä ja hypistelyä. Verkosta ja kivijalasta pitäisikin tulla saumaton kokonaisuus, jossa asiakaskokemus jatkuu samanlaisena. Digitaalisuus ja kivijalkakauppa kohtaavat Karhusen esimerkissä, jossa asiakas ottaa itsestään myymäläpeilillä kuvan ja lähettää sen ystävälle makutuomarointia varten.

Sanna Kailanto
Markkinointikoordinaattori
Verkkoteollisuus ry

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.